Als je langs de Maas in het groene Gelderse landschap rijdt, zie je ter hoogte van Niftrik fel oranje vlaggen wapperen. Hier nemen we een kijkje in de duurzaamheidskeuken van Fermacell BV. Op de website staat vermeld dat Fermacell nationaal én internationaal koploper wil zijn in milieubewust en gezond bouwen. Daar willen we wel meer van weten! We maken een afspraak met Michel Disveld, productieleider van vestiging Wijchen. Hij legt ons uit hoe ze deze status willen bereiken en vooral behouden.

Een stukje historie
Fermacell is ontstaan doordat er bij de oude PGEM energiecentrale gips vrijkwam bij de rookgasontzwavelingsinstallatie. Een zeer zuiver gips, in tegenstelling tot natuurgips. Storten was geen optie. Men koos daarvoor om dit als restproduct te verwerken. Door dit te combineren met oud papier ontstaat er een uniek product: de gipsvezelplaat. Na jaren van ontwikkeling durft Fermacell zich, mede door de stevigheid en specifieke toebehoren die men meelevert, de ‘Rolls Royce onder de gipsvezelplaten’ te noemen.

Michel werkt al sinds 1995 bij het bedrijf en heeft naast zijn ruime takenpakket een belangrijke voortrekkersrol in het duurzaam denken en voordoen. Het lijkt in zijn DNA te zitten. Bij Fermacell zijn alle processtromen zo geregeld dat deze weer terugkomen in het proces. Bij Fermacell is hiervoor een eigen afvalverwerkingsinstallatie. Ondanks dat het fabricageproces van de gipsvezelplaten al cradle to cradle ontwikkeld is, denken ze ook in andere processen verder dan dat. Michel onderbouwt dit: “De huisstijlkleur is dan wel oranje, maar in de basis is hij groen.”

Duurzaamheidsstappen
Waar er vroeger nog zo’n 30 voertuigen per dag het terrein op reden om gipsvrachten te brengen , hebben ze nu alles georganiseerd met schepen. Tweemaal per week leggen deze bij het gipshuis aan. Voor onze Fermacell producten die door tussen handelaren in de markt worden gezet, bedachten ze een retoursysteem voor zaagafval, zaagresten en freesstof van vloerverwarming met bigbags en containers. Daarbij zetten ze die materialen opnieuw in bij het fabricageproces van de nieuwe platen.

Daarnaast is er geïnvesteerd om gips sloop/bouw afval uit de markt terug te halen om daarmee een extra bijdrage te leveren aan het milieu. De samenwerking met GipsNet B.V. zorgt er voor dat er zo’n 70.000 kilo gips per dag gerecycled wordt. Een perfecte grondstof voor het maken van nieuwe producten!

Nog wat getallen van afvalproducten die uit de markt worden gehaald: Er wordt plusminus 110 ton oud papier per dag verwerkt voor Fermacell gipsvezelplaten, plusminus 2500 ton ruw gips per week en het water 21m³ per uur komt niet van het leidingnet maar uit de Maas.

Keuze voor partners
Michel gelooft niet dat je een circulaire economie alleen kunt bouwen: ”Dat doe je met elkaar”. Het begint met uitspreken wat je wensen zijn. Waarom zou Fermacell bijvoorbeeld een oplossing moeten bedenken voor verpakkingen van leveranciers? Die verantwoordelijkheid legt de producent steeds meer terug. Want als je meedenkt in oplossingen, door bijvoorbeeld te kiezen voor transparante in plaats van zwarte folie, of door pallets te hergebruiken dan scoor je hoog bij Fermacell. De keuze voor een gelijkgestemde partner zoals Rondo is niet voor niets gemaakt. De continuïteit van de aanlevering van grondstoffen wordt in de toekomst steeds belangrijker.

“We zoeken een partner die zich in dit werkveld begeeft om er zeker van te zijn dat we niets over het hoofd zien. Rondo vergelijkt voor ons de verschillende inzamelaars, brengt ons in contact met vernieuwende verwerkers en kijkt welke het beste past op het gebied van kwaliteit en prijs en vooral ook duurzaamheid”. De samenwerking met Rondo heeft ervoor gezorgd dat wij als Fermacell plusminus 50 ton afval als energetische brandstof kunnen afvoeren in plaats van te storten.

Een mooie bijkomstigheid is dat Michel mede verantwoordelijk is voor de ISO-normeringen, dus was hij blij met het Rondo Onlinesysteem. De rapportage wordt in een Fermacell format gecategoriseerd, zodat ze direct inzicht hebben in de vergunningen.

Tot slot wil Michel nog dit kwijt: “We zien dat bedrijven elkaar steeds meer rechtstreeks vinden en dat samenwerkingen steeds minder via de traditionele afvalinzamelaars verloopt. Wij zijn nog niet aangesloten bij het Grondstoffenakkoord, maar dat draagt hier zeker aan bij! Een wens zou zijn dat Rondo ons aan bedrijven koppelt, waardoor we de komende jaren zeker zijn van een continuering van circulair gebruik van grondstoffen. Dan kunnen wij onze duurzame producten blijven produceren.”

Rondo gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.